Skandinavisk Institut for social tregrening Deutsch

 

DeutschEnglishDutchSkandinaviskFrançaisItalianoEspañolPortuguês (Brasileiro)Russisch
 
 contact  search  download  impressum 

Rudolf Steiner

Filosof, Kunstner (1861-1925)

 

steiner

Metoden til den sociale tregrening af åndsliv, retsliv og erhvervsliv er udviklet af Rudolf Steiner. I hans værk Det sociale spørgsmåls kernepunkter (1919) beskriver han for første gang denne metode.

I denne bog gør Steiner op med mange tankevaner, som indtil nu om dage ikke er overvundet. Han gjorde selv hans egne anhængere målløse. I hele bogen er der nemlig ikke et eneste ord om esoterik. Bogen har den samme saglighed, som hans tidlige værk: Frihedens filosofi (1895).

goetheanum
tafelbild

Denne gang viser han hvorledes friheden kan omsættes socialt, hvordan den kan blive social uden at fortabe sig. Det der er resultatet er en filosofi om frihed, lighed og broderskab. Denne filosofi forener de bedste elementer af anarkismen, uden at stille spørgsmål ved demokrati som statens grundlag.

Det sociale spørgsmåls kernepunkters centrale intension er en konsekvent overvindelse af nationalismen. Her er Steiner nådesløs overfor enhver nationalstatstanke: Ingen sproglig bestemmelse, ingen statslig protektionisme.

Kravet om en streng autonomi for åndslivet, retslivet og erhvervslivet kommer til udtryk i følgende Steiner udsagn: Menneskerne i et sprogområde kommer ikke i en unaturlig konflikt med et andet område, hvis de ikke betjener sig af den statslige organisation eller den økonomiske magt for at fremhæve deres folkelige kultur. Dette udsagn sætter hans ofte misforståede udsagn om de forskellige folkesjæle i et helt andet lys.

Viderførende links

Det sociale spørgsmåls kernepunkter (Rudolf Steiner, 1919-1920)
Rudolf Steiner über Nationalismus und Volksseelen - Eine Stellensammlung (Sylvain Coiplet, 1999)
Rudolf Steiner und die Überwindung des Nationalismus - Eine Biographie (Sylvain Coiplet, 1997)
Anarchismus und soziale Dreigliederung - Ein Vergleich (Sylvain Coiplet, 2000)